24.03. и 25.03.2023. године Економска школа „9.мај“ из Сремске Митровице имала је част да буде домаћин  ученицима и професорима из ЈУ Економске школе Добој. Ово је била прва заједничка посета ученика и професора ЈУ Економске школе нашој школи. Ученици Економске школе,,9.мај” су били у посети вршњацима из Добоја  у септембру 2022. године. 

Наставници и ученици наше школе уложили су пуно труда око организације посете, осмислили су низ активности како би се гости из Добоја осећали пријатно и како би са собом понели лепе емоције. Породице наших ученика су, такође, били гостопримљиви домаћини нашим гостима. 

Првог дана домаћини (директор Новица Новаковић, професорке српског језика и књижевности Славица Шатара, Верица Карић, Катарина Латковић са ученицима) су дочекали госте из Добоја испред школе. После освежења за госте је приређен пригодан програм добродошлице (музичко- рецитаторски програм),обилазак школе и културних знаменитости града. 

Обилазак града смо реализовали пешачком туром од школе савским кејом до Мале цркве (Православна црква Светог архиђакона Стефана) где смо, уз таласе реке,  од  наше професорице историје, чули причу о Светом Иринеју и најдужем балканском  висећем мосту који спаја Срем и Мачву (Мост Светог Иринеја). Затим смо посетили Житни трг, Музеј Срема, видели Царску палату, споменик мангулици и пулину. Шетњу смо наставили до градског парка и фонтане Камени цвет, Српског дома, галерије,позоришта и библиотеке где се наша сирмијумска шетња завршила. Уз наше госте, стазама царског  Сирмијума корачали су и наши ђаци, професорке српског језика Славица Шатара, Верица Карић, Катарина Латковић, професорица историје Зорице Ђурђевић, професорке информатике Александра Ковач и Марија Симовљевић. 

Након обиласка града, ученици су у групама (по два-три ученика из сваке школе) учествовали у игри „решавања загонетки“ . Задатак је био да реше загонетку која се односи на неку од знаменитости града, пронађу је и фотографишу се.

Другог дана гости су присуствовали свечаном отварању Републичког такмичења из пословне економије, где су узели ревијално учешће. 

Ученици економских школа из Добоја и Сремске Митровице су учествовали на радионицама на тему очувања српског језика и ћириличког писма. Прва радионица ,,Ванвеменске мудрости” ученици су у групама ( два-три ученика из сваке школе) спајали народне пословице и тумачили их. Друга радионица ,,Вукова ћирилица”(калиграфија), ученици су радили у истим групама, исписивали Вуковим словима имена својих градова.

Гости и домаћини су имали прилику да се друже, ближе упознају, размене искуства, продубе стара и остваре нова познанства.  Растали су се са лепим емоцијама и плановима за следећи сусрет.