Ученици наше школе су, у оквиру  Еразмус+  пројекта 2022-1-RS01-KA121-VET-000066679 од 15. 03 -29.03.2023. године боравили у Португалији на стручној пракси. Град домаћин је био Барселош.  Путовало  je укупно 16 ученика  другог, трећег и четвртог разреда: кувари, угоститељски техничари, економски техничари, финансијски и пословни администратори.  Ученици су били у пратњи наставника стручних предмета.

У оквиру планираних посета, ученици су били у средњој школи у Барселошу, као и на неколико едукативних посета градовима у околини: Порто, Брага, Апулиа, Еспосенде, Виана  до Кастело, Понте де Лима.

Ученици су се упознали са културом, историјом и начином живота у северној регији Португалије,а најјачи утисак је други град по величини у држави – Порто. Вожња реком Дуро, као и посета винарији и другим интересантним садржајима уз обале реке биле су веом корисне за ученике.

Једна од интересантних активности током боравка је била посета Музеју керамике у Барселошу где су ученици показали завидно интересовање за овај уметнички израз, а добили су и прилику да осликају своју керамичку плочицу инспирисану Португалијом.

Стручна праксе се одвијала на различитим локацијама, с обзиром на струку. Ученици смера кувар и угоститељски техничар су боравили у угоститељским објектима, а ученици смера економски техничар, финансијски и пословни администратор су обавили праксу у  средњој школи у Барселошу.

Овом стручном праксом ученици су уочили сличности и разлике у функционисању предузећа и установа у Португалији и Србији.  Значај стручне праксе је, између осталог,  културолошка и свака друга толеранција као циљ креирања здравог грађанског друштва.