Ученици наше школе учествовали на округлом столу на тему “Владавина права кроз поглавље 28 -заштита права потрошача и заштита здравља”

У петак, 6. новембра 2020. у ресторану “Посејдон”, ХУ”Пријатељи” и Европски Покрет у Србији Сремска Митровица организовали су округли сто  где су стручњаци Националног конвента о Европској унији представили анализу “Владавина права кроз Поглавље 28 – заштита права потрошача и заштита здравља”. Учешће су узели ученици наше школе као и представници ученичког парламента.

Међусобна повезаност ова два важна преговарачка поглавља дотиче многе области друштва, те смо током овог округлог стола имали прилику да дискутујемо о томе зашто је владавина права најважније поглавље у преговорима са ЕУ и како на свакодневни живот грађана, животни стандард, пословање привреде и укупан развој наше земље утиче недостатак владавине права у било којој политици.

Закључак је да када будемо у ЕУ у Републици Србији ће бити омогућен већи степен безбедности производа, а тиме и боља заштита потрошача, као и опште побољшање квалитета живота што ће значајно смањити трошкове лечења повреда и болести узрокованих коришћењем небезбедних производа.

Осим анализе Владавина права кроз Поглавље 28 – заштита права потрошача и заштита здравља, чланице Конвента у серији анализа доводе у везу начела владавине права и основних људских права у још четири Преговарачка поглавља: Политика конкуренције (Поглавље 8), Социјална политика и социјално запошљавање (Поглавље 19), Енергетика (Поглавље 15), Заштита животне средине (Поглавље 27) која ће бити представљена у серији округлих столова, широм Србије.

Анализе и округли столови део су пројекта „Нека Правда влада / Let the Justice Rule“, у оквиру програма Матра, који уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије спроводи Национални конвент о ЕУ.