Заједнички рад Немање Здравковића, Уроша Јовичића и Михајла Цабунаца освојио је прву награду на конкурсу „Пословице – ванвременске мудрости“ који је расписао Омладински савез удружења ОПЕНС, у сарадњи са Министарством културе и информисања, Владом Аутономне Покрајине Војводине, Градом Новим Садом, Матицом Српском и Радио – телевизијом Војводине.
У питању је литерарни конкурс на тему шест српских народних пословица (“Кад највише грми, најмање кише пада”, “Вук длаку мења, али ћуд никада”, “Ко другом јаму копа, сам у њу пада”, “Паметан полако иде, а брзо дође”, “У туђем оку види сламку, а у своме греде не види”, “Не гледа Бог на каљаве ноге, већ на чисто срце”). Конкурс је био намењен ученицима средњих школа са седиштем на територији Аутономне Покрајине Војводине.
Представници организатора конкурса данас су посетили Економску школу “9. мај” и уручили награде победницима.
Немања, Михајло и Урош су написали кратку причу на тему “У туђем оку види сламку, а у своме греде не види”. Њихов ментор била је професорица српског језика и књижевности Катарина Попов.
“У Економској школи “9. Мај” заиста је владало велико интересовања за овај конкурс, па је тако наша школа послала чак 28 радова. Изузетно ми је драго што је један од њих и награђен, а посебно јер су у писању приче заједно учествовала три ученика”, рекла је професорица Попов.
Она је додала да верује да је и новчани део награде (60.000 динара) био велики мотиватор да се ученици додатно заинтересују за конкурс.
Пофесорица је кратко истакла да економшска школа без обзира што је стручна школа често и радо учествује на конкурсима из општеобразовних предмета.
“Причу смо написали заједно и свако је у њу унео нешто своје. Прича говори о једном човеку из Мартинаца, кога смо ми назвали Богубој. Он је у нашој причи живео сам у трошној кући изван насеља, неугледан, запуштен, дуге косе и браде, увек у старој и похабаној гардероби. Сви у селу су за њега мислили да је неки чудак, пио је и није комуницирао са људима, али је редовно и као такав посећивао цркву у којој су га сви избегавали. Ктоз причу сазнајемо да су његову породицу убили су у рату, као и да је посматрао убиство ћерке, што је на њега оставило страшне последица и након чега се окренуо пороку и усамљеничком животу. Међутим један догађај га мења и то је његова животна раскрсница, наиме он спашава дечака који се давио у реци и после тога нестаје из села, одлази у један манастир где се замонашио и добио име Богољуб. Мештани из села су га тамо сретали, препознали и почели са њим коначно да комуницирају и да сазнају ствари из његовог живота”, у кратким цртама препричава причу Немања.
Урош истиче да им заједнички рад није тешко пао, да су се договорили ко ће шта радити и да су само један другог допуњавали. Трудили су се, каже он, да прича буде занимљива, да носи поуку, емоцију, али и да сваког ко је чита натера на размишљање о својим поступцима и односу према људима из окружења.
“Нама је било важно да кроз једну причу, кажемо пуно тога, а за то смо користили симболику, по мени највећа симболика се може видете у самом имену нашег главног лика, који се звао Богубој на почетку, а на крају Богољуб. Прича говори о његовом раскршћу, али и о томе како људи врло лако и брзо на основу самог физичког изгледа или неких других на око видљивих фактора одмах дају суд о некоме, врло често погрешан”, каже Урош.
Михајло додаје да је ово први пут да је учествовао у писању једне овакве приче, да је у њу унето доста емоција, да су веровали у њу, али да нису очекивали прву награду.
“Да ће од преко 1.000 радова наш бити међу најбољим заиста се нисмо надали и врло смо задовољни. Прича је баш онаква каква треба да буде, занимљива, емотивна, тужна и срећна и драго ми је што су је препознли као добру и квалитетну”, каже Михајло.
Иначе, сва тројица ученици су трећег разреда Економске школе “9. мај” на смеру финансијски администратор. Поред ученика и менторке, награду за учешће добила је и сама школа.
На конкурс „Пословице – ванвременске мудрости“ пристигло је 1024 рада из 35 средњих школа, од којих је 899 радова одговарало условима конкурса. Најуспешнији радови биће коришћени за сценарио кратких анимираних филмова.

Награђену причу вам преносимо у целости у линку испод.