У петак и суботу, 15. и 16. 09. 2023. године ученици наше школе Николина Милошевић 4е, Јована Крњајић 4е, Јована Грабић 4фа, Давид Петковић 4ут, Михајло Барјактаревић 4ут и Христина Цабунац 3па са директором школе Новицом Новаковићем и професорицама српског језика и књижевности Славицом Шатаром и Верицом  Карић били су у другој посети (ученика и професора) ЈУ Економској школи из Добоја. Посета Добоју организована је у складу са споразумом о међусобној сарадњи која се базира на споразумима министарстава Републике Србије и Српске. Циљ сарадње је мобилност ученика и наставника и размена примера добре праксе, као и неговање српског језика и културе,  очување традиције и ћириличног писма. 

Домаћини (директор Тијана Васиљевић Стокић, Жељка Дамјановић, професор српског језика, педагог и психолог школе са ученицима) су дочекали госте из Сремске Митровице испред школе. После освежења   ученици наше школе су узели учешће  у радионицама у којима су учествовали ученици свих средњошколских школа Добоја (поред домаћина економске школе из Добоја,ту су биле угоститељска, техничка, саобраћајна и електротехничка школа). Радионице су организоване поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. То су биле ликовне радионица о темама српског јединства “Вијоре се заставе слободе” и “Битке и споменици Првог свјетског рата”, а све то је било зачињено поетско-музичким програмом (који су приредили заједнички средњошколци из четири, горе наведене, добојске школе). 

Потом је уследило обраћање представника градске управе (цео догађај је испратило више медијских кућа) и директора из Добоја и Сремске Митровице. 

Директор  добојске Економске школе, Тијана Васиљевић Стокић, истакла да је сарадња наше две школе почела у септембру 2021. године, а да се базира на споразумима министарстава просвете Републике Српске и Србије.

Она је навела да је добојска Економска школа као пример добре праксе представила свој смер пословно-информатички техничар, који у Србији још није препознат на нивоу средњошколског образовања и којег би наша школа могла уврстити у свој план рада.

Такође је рекла да је добојска школа заинтересована за учешће у пројектима ,,Еразмус +” у које је укључена наша школа .

Наш директор Новица Новаковић је, за добојске медије, навео као циљ међусобне сарадње  очување идентитета, културе, српског језика и ћирилице.

А наша ученица Николина Милошевић 4е рекла је да је задовољна што је други пут део проекта захваљујући којем је упознала нове другаре.

После радионица ученици наше школе су присуствовали часовима у Економској школи Добој (између осталих и фризерима, тада су ученице из Добоја својим гошћама из Сремске Митровице исплеле плетенице), након тога ученици су смештени у породице и наставили да се друже са домаћинима.

У суботу (други дан боравка) обишли смо и знаменитости града са својим домаћинима (директор, професори, ученици). Посетили смо: Музеј града, Градину (добојску тврђаву из 13.века), Спомен-храм Светих апостола Петра и Павла у Добоју, у чијем се комплексу налази и спомен-костурница ,,Добојски логор 1915-1917”.

Ученици и наставници наше школе су се из Добоја вратили са новим искуствима, оствареним новим и обновљеним старим познанствима, лепим емоцијама и плановима за следећи сусрет, када ће наша школа бити домаћин.