У периоду од 30.05 – 03.06. ученици и наставници наше школе су учествовали у другој мобилности у оквиру Еразмус+ пројекта „Tiny Steps for Great Changes“. Домаћин ове мобилности је била школа Ins Torreforta, из Тарагоне у Шпанији. Поред наше школе и домаћина, у мобилности су учествовали и партнери из Португала, Италије и Румуније. Учесници су били ученици другог разреда који су чланови тима за овај пројекат: Милица Мирковић 2е, Марија Маринковић 2е, Бењамин Адровић 2фа, Ања Смољановић 2фа, Маша Стрниша 2па и Лазар Новак 2у и наставници Гордана Бућан – наставник куварства и Неда Товић – наставник енглеског језика и координатор пројекта.
Тема ове мобилности је био биодиверзитет и ученици су се кроз различите активности и рад у међународним групама упознали са биодиверизитетом, како у Тарагони, тако и у другим градовима из партнерских држава. Сви партнери су првог дана представили активности које су спровели у својој школи пре саме мобилности. У послеподневним часовима је био организован обилазак историјског дела града уз врло занимљиву причу локалног водича Пака.
Други дан је био посвећен посети делте реке Ебро која је претворена у национални парк са врло занимљивим садржајима. Поред информација које су добили од водича о делти, биодиверзитету у њој, начину живота у прошлости и садашњости, могли су и сами да искусе како је некад било живети тамо. Управљали су чамцима, сејали пиринач и проучавали биодиверзитет тражећи разне животиње.
Трећег дана мобилности је била организована посета плажама Ларга и Торе де ла Мора. На путу до плаже, пешачили су кроз предивну медитеранску шуму и упознали се са растињем типичним за ове крајеве. Шетња се завршила дружењем и купањем на плажи Торе де ла Мора. У послеподневним часовима, учествовали су у радионици о биодиверзитету посвећеној лептирима. Гости радионице су били студенти универзитета из Жироне који су учесницима на врло занимљив начин пренели своја знања о овом дивним створењима.
У четвртак, дан је био посвећен обиласку Барселоне. Наставници школе домаћина су учесницима показали неке од знаменитости овог града као што су чувена улица Рамбла, Гаудијева кућа Мило, Катедрала Барселона… У вечерњим часовима одржана је свечана вечера и додела сертификата за ученике и наставнике.
Последњег дана мобилности ученици су у групама написали другу строфу химне пројекта и гласањем је изабрана најлепша, а затим су у радионци правили хотел за инсекте од рециклираног материјала.
Целокупан боравак и организоване активности су оставиле снажан позитиван утисак на наше ученике и наставнике, учврстили су стара и створили нова пријатељства, понели лепе успомене, нова знања и са нестрпљењем очекују нови сусрет са својим партнерима који ће се одржати у Италији у новембру 2022. године.