Тим наше школе путовао је у Шпанију и тиме реализовао другу мобилност у оквиру Ерасмус+ пројекта „Technology for Education, Alternative Methodologies and Steam”. Путовање је реализовано у периоду од 22.02. – 02.03.2022. године. Представници наше школе из редова ученика били су Марија Чарнић Iy, Тадија Анђелковић Iy, Сара Јелушић Iфа, Бењамин Адровић IIФа и Маша Стрниша IIпа. Ученици су путовали у пратњи наставника: Неда Товић – координатор пројекта, Марија Симовљевић и Алексндра Ковач професори информатике. Школа домаћин била је школа „ЕL Vern“ из градића LIica de Vall надомак Барселине. Поред наше школе у Шпанији су боравили и остали учесници пројекта, ученици и професори из Португалије, Румуније и Пољске.
Време проведено у Шпанији било је квалитетно организовано. Први задатак био је представљање држава, где су ученици кроз презентацију представили своју школу, град и државу из које долазе. Ученици су са својим вршњацима учествовали у активностима везаним за роботику, Sketchup &3D print, у оквиру хемије Escape Room, израда Art-Pantografa у оквиру уметничке радионице, а једна од активности која је изазвала одушевљење учесника јесте сналажење у простру помоћу мапа у Барселони. Кроз формално и неформално учење ученици су стекли иновативне вештине, спознали креативни приступ учења и надоградили дигиталну писменост. Кординатор пројекта, заједно са колегегама еколозима организовао је излет у медитеранску шуму где су гости могли ближе да се упознају са климатским условима земље домаћина. Гости су уживали у перформансу Каталонског фолклора који су домаћини приредили за добродошлицу. У склопу пријема организована је и посета Градској кући где је госте поздравила градоначелница испред локалне самоуправе града.
Према плану и програму за ученике и наставнике организована је посета Барселони и њеним знаменитостима, посета велелепном здању Sagrada Familia, обилазак стадиона фудбалског клуба Барселона „ Camp Nou“, вожња туристичким аутобусом уз панорамско разгледање града.
Током боравка у Шпанији ученици су били смештени у породице својих вршњака из Барселоне. Шпанци су били изузетни домаћини, срдачни, и гостољубиви. Припредили су деци разне садржаје, уприличили посете познатом акваријуму, посетили су познато летовалиште Lloret de Mar, планину Montserrat надомак Барселоне као и друге дестинације у близини самог града.
Чланови нашег тима напустили су Шпанију и у Србију донели позитивне утиске, са доста елана шириће нова знања и искуства колегама и ученицима. Са нестрпљењем очекујемо и припремамо се за улогу домаћина и радујемо се свакој следећој мобилности наших колега и ученика.