У периоду од 21.11 – 25.11. 2022. године, ученици и наставници наше школе су учествовали у петој мобилности у оквиру Еразмус+ пројекта „Technology for Education, Alternative Methodologies and STEAM“. Домаћин ове мобилности је била школа Scoala Gimnaziala Pui у Румунији. Поред наше школе и домаћина, у мобилности су учествовали и партнери из Португала, Шпаније и Пољске. Учесници су били ученици првог и другог разреда који су чланови тима за овај пројекат: Тијана Симић Iпа, Биљана Чанаџија IIфа, Нина Станар IIфа, Светлана Костић IIе, Марија Сушић IIе, директор школе Новица Новаковић и наставници Бранислав Адамовић – наставник куварства и Тања остојић – наставник енглеског језика.
Циљ ове мобилности је био стицање нових знања из области роботике и нових технологија. Ученици су кроз различите активности и посете имали прилику да се упознају са роботима, начином на који се роботи састављају и како функционишу, радом 3Д принтера и слично.
Сви партнери су првог дана представили своје школе, градове и државе, оформљене су интернационалне групе а затим су учесници пројекта учествовали у спортским активностима у спортском центру у Хацегу.
Други дан је био посвећен посети граду Дева који је административни центар округа Хунедоара. Учесници пројекта су том приликом посетили школску управу округа Хунадоара као и седиште локалних власти. Имали су прилику да се упознају са школским системом у Румунији о коме је говорила начелница школске управе, док им је у седишту округа Хунедоара добродошлицу пожелео заменик начелника. О Еразмус пројекту је говорио главни координатор наставник из Шпаније Гонзало Морал. Након тога учесници пројекта су обишли Замак Корвин (Хуњади), најзначајнији културно-историјски споменик у овом делу Румуније.
Трећег дана, учесници су посетили технички факултет у Хунедоари (FIH) где су погледали презентацију факултета, сазнали које студијске програме факултет нуди и обишли хемијску лабораторију и радионицу у којој се спроводи практична настава. Други део дана су провели у школи National College Trian Lalescu где су имали радни састанак са ученицима и наставницима школе који су креирали робота RobotX , победника на светском такмичењу 2022. Учесници су имали прилику да виде и чују како робот ради, како се њиме управља и како се на 3D принтеру штампају делови за роботе.
Четврти дан је био посвећен посети руднику соли Salina Turda у Турди и граду Алба Јулиа познатом као „град уједињења“ у коме је 1918. уједињењем настала савремена Румунија.
Петог дана боравка, учесници пројекта су у школи домаћина имали групну активност током које су се бавили израчунавањем количине влаге у земљишту из свемира уз помоћ Space web aplikacije.Након тога свим учесницима су додељени сертификати. У послеподневним сатима имали су прилику да посете геопарк под заштитом UNESCO-a у Хацегу.. Том приликом упознали су се са фосилима патуљастих диносауруса који су пронађени на територији Хацега, оригиналним гнездом диносауруса , видели њихове праве окамењене остатке.
Овом мобилношћу завршен је Еразмус+ пројекат „Technology for Education, Alternative Methodologies and STEAM“. За ученике и наставнике наше школе ова мобилност и цео пројекат су били прилика за стицање нових искустава, упознавање других народа и култура и учење на другачији и иновативан начин.