У периоду од 07.06-15.06.2022. у школи „Szkola Postawowa nr 27 im. I.J.Paderewskiego“ из Жешова ученици и наставници наше школе учествовали су у пројекту ЕРАЗМУС+ у 3. мобилности у Пољској, земљи Коперника, Шопена, Марије Кири и других великана. Школу су представљали ученици I године: Вујиновић Сара Iфa, Станић Андреа Iпа, Дражић Милица Iут, Љушић Богдан Iу, Петровић Душан Iу и 3 наставника (Остојић Тања-наставник енглеског језика-вођа пута и координатор пројекта, Вуколић Драган-наставник куварства и Шуман Љиљана-наставник географије).
Уз домаћина партнери на пројекту су биле школе из Португала, Шпаније и Румуније. Активности су радним данима одржаване у школи од 08:00 до 16:30, а викенд је био предвиђен за породичне дане које су креирале саме породице у којима су деца били гости.
Првог дана ове мобилности сви учесници су се представили на енглеском језику, кроз презентације своје школе, града и државе из које су дошли, и на који начин користе STEAM. Затим је уследио обилазак школских просторија и вртића, где су нам и најмлађи представили свој начин коришћења технологија-рад роботића и примену паметне табле. У послеподневним сатима оформљне су међународне ученичке групе, које се су кроз радионице бавиле применом математике и геометрије у уметности.
Затим је уследио Country Market. Била је то права интернационална пијаца, српског ајвара, слатког од малина, ванилица, штрудли, шпанских и португалских шунки, кобасица и маслиновог уља, пољских колача, бомбона и румунских слаткиша.
Четвртак 09.јун започео је спортским духом, одбојкашком утакмицом између екипа гостију и домаћина, што се завршило спортски и пријатељски. После утакмице уследио је обилазак града, трга Rynek, са фасцинантним знаменитостима и обилазак Жешовских подземних тунела уз помоћ локалног водича, са пуно занимљивих анимација и апликација.
У петак 10.јуна су ученици били роботичари, учествовали су у радионицама виртуелне роботике, уз програмирање робота VEX IQ и конструисали моделе робота уз примену математике, геометрије и роботике, а затим су своје радове практично презентовали. Роботичке радионице билие су прошаране музичким колажом на школском игралишту, где су уз звуке Макерене и Ламбаде музички предах имали и ученици и наставници.
Дани викенда су били породични дани, које смо већински провели у некадашњој пољској престоници Кракову, на реци Висли, тзв. „кичми Пољске“. Знаменитости овог града су бројне, од Вавелског замка и змаја као симбола града, Јагелонског универзитета другог по старости у Европи, катедрале светог Петра и Павла, до споменика творцу хелиоцентричног система Николи Копернику, и књижевнику Адаму Мицкиевичу, као и краљевске катедрале светог Станислава и Вацлава и торња Ратуши.

Понедељак 13.06. је протекао у духу туризма. Посетили смо живописни градић Санок, са својим градским језгром, уметничку галерију Бексински, са музејом православних икона и замак у Загоржу, где су ученици имали задатак да направе што оригиналнију фотографију.
Уторак је протекао у роботичким радионицама, са евалуацијом посете, где су наставници размењивали мишљења и искуства, уз анкетирање свих учесника и доделу сертификата. Уследио је опроштај од наших домаћина-уз по неку сузу и одлазак кући са новим сазнањима, искуствима, лепим емоцијама и плановима за организацију следеће мобилности, којој ће наша школа бити домаћин.