У периоду од 16.11 – 23.11.2021. године наставнице Тања Остојић, Љиљана Шуман и Марија Симовљевић и ученици друге године Бојана Ердеји, Илијана Каблар, Бојана Јелић, Давид Петковић и Ненад Вулетић били су учесници првог путовања у Португалију у оквиру европског Еразмус плус пројекта „Technology for Education, Alternative Methodologies and Steam”. Школа домаћин била је школа „Agrupamento de Escolas de Barcelos” из Барселоша. Поред наше школе у Португалији су боравили и други партнери у  пројекту, професори и ученици из Пољске, Румуније и Шпаније.
Ученици и наставници су свакодневно имали разне радионице кроз које су се упознали са организацијом и начином рада школе домаћина. Посетили су и објекте у којима ученици похађају практичну и теоријску наставу.  Први задатак био је презентовање наше школе, града и државе школама партнерима и на тај начин приближили смо осталим учесницима наше окружење и упутули их у оно шта их очекује током посете нашој школи следеће године. Главна активност била је роботика подељена на неколико различитих сектора од најлакшег до најтежег нивоа. Ученици су били подељени у групе и уз помоћ програма Open Roberta Lab, размењивањем мишљења и задавањем команди управљали су робитима и на тај начин заједно долазили до решења. Једна од активности била је и посета градског музеја – Museu de Olaria.  Ученици су се упознали са традиционалном керамиком у Барселошу. Имали су прилику да сами креирају симбол Барселоша и целе Португалије, украсног петла – Galo de Barcelo. Кроз формално и неформално учење  стекли су вештине као што је иновација, креативно размишљање и дигиталне вештине. Последњег дана, била је организована додела сертификата свим учесницима, ученицима и наставницима, за успешно завршену мобилност.
Биле су организоване  и културолошке активности: посете граду Порто: железничка станица Sao Bento, библиотека Lello, вожња реком Дуро, мост Luis I ,  и граду Брага: најстарија катедрала у земљи – Se, башта средњковековне палате из XVII века, музеј Museu das Biscainhos.
Током свог боравка ученици су били смештени у португалским породицама. Домаћини су били изузетно гостољубиви што је додатно улепшало боравак. Ученици су се упознали са њиховим начином живота, традиционалном храном, околином.
Ученици и наставници су се вратили у своју земљу, срећни и захвални на свему што им је Еразмус плус пројекат омогућио. Знања и искуства која су стекли пренеће на друге колеге и ученике како би даље омогућили развој школе, у професионалном и културолошком погледу.