Ученици и наставници наше школе учествовали су у петој, уједно и последњој мобилности у оквиру  Еразмус+ пројекта „Tiny Steps for Great Changes , (2020-1-ES01-KA229-082266), a тема овог пројекта је екологија. Мобилност се реализовала у периоду од  14.05 – 19.05. 2023. године, у  малом граду Дорохои на северу  Румуније,  домаћин је била школа  Scoala GimnazialaSpiru Haret Дорохои. Поред наше школе и домаћина, у мобилности су учествовали и партнери из Португала, Шпаније и Италије. Учесници су били ученици трећег разреда који су чланови тима за овај пројекат: Тешић Маја, Јанковић Урош, Барјактаревић Михајло 3ут, Јовић Жељана, Бењамин Адровић 3фа и Лазар Новак 3у, наставници Александра Ковач наставник информатике,  Неда Товић – наставник енглеског језика и координатор пројекта и директор школе Новица Новаковић. Ученици и наставници су са задовољавом учествовали  у активностима које су се одржавале,како у школи домаћина, тако у ван школе, а домаћини су се показали као добри организатори.

Тема ове последње активности је  била одговорна потрошња, ученици су кроз презентације,  активности и радионице, заједно са својим другарима у мешовитим, међународним групама разменили своја искуства и представили активности које су спровели  пре мобилности у својим школама. Првог дана  боравка ученици су учествовали у музичкој игри, коју су домаћини креативно организовали, сваки ученик је имао задатак да пронађе свог пара и са њим разговара како би се боље упознали. Након тога је организована прзентација радова у медијатеци школе, где су гости и домаћини прдставили своје активности везане за одговорну потрошњу. Домаћини су организовали обилазак града и посету градској кући где се гостима обратио заменик градоначелника. Након поврака у школу ученике је дочекала поставка за радионицу, украшавали су и декорисали старе ципеле које су предходно потапане у гипс и у њих су садили цвеће.

Другог дана мобилности домаћини су организовали излет  који је био веома садржајан и занимљив. Посетили су манастир Путна где су имали прилику да се мало боље упознају са историјом овог краја кроз излагање монаха и посету музеја. Након манастира наставили су пут ка веома занимљивој и несвакидашњој посети музеју мотора „ Еxpo Moto Bucovina“. Гостима се обратио власник и  са задовољством им представио како раде неки од изложбених примерака који су произведени у различитим периодима и државама, различитих марки и намена, ученици су уживали и понели лепе утиске. Након тога у поподевним часовима организована је посета граду Сучеава, где су гости обишли Етно село и уживали у обиласку и погледу са прелепе тврђаве која се налазила недалеко од музеја ( „Suceava Fortress“). Трећег дана мобилности ученици и наставници упутили су се ка граду Ботошани. У поменутом граду са богатом традицијим, учесницима мобилности уприличена је посета школском инспекторату Ботошани (Botosani School Inspectorate), који се смештен  у прелепој институцији старе градње. Пријем је организован у свечаној сали за конференције, где су се гостима обратили градоначелник, школски инспектор и кординатор самог пројекта. Обраћању је предходило извођење државне химне, након чега је указана добродошлица и истакнут значај пројеката на тему екологије. Своје мишљење и захвалност изнео је и ученик наше школе Урош Јанковић на шта смо изузетно поносни. Након ове посете гости и домаћини су се упутили ка оближњој шуми Тудора (Tudora protected forest), које спада у специјални, заштићени резерват природе. По доласку у подножје шуме госте су  дочекали специјализовани водичи који учинили да шетња шумом буде безбедна и узбудљива. Шетња кроз шуму je била права авантура, подразумевала је савладавање мањих препрека, пењане и силажење низ литицу, све са циљем да се стигне до пропланка где су госте сачекали изузетно љубазни домаћини, чобани који су били задужени за кратки предах уз закуску. Трпеза која је сачекала авантуристе била је несвакидашња, сви су уживали у укусним залогајима, домаћем овчијем и крављем сиру, паленти органском луку и парадајзу, и све то на свежем ваздуху  и прелепом погледу у природи. Након послужења организована је вожња запрегом ( запрежним колима) кроз шуму. За све учеснике ово је био прави доживљај. По повратку у Дорохои,  ученици и наставници су посетили занатску грнчарску радионицу, где су се упознали вештинама старог заната прављења грнчарских прозвода од црне глине.

Четвртог дан мобилности ученици су подељени у две групе како би лакше и ефикасније учествовали у радионицама које су предвиђене и организоване за тај дан. Прва активност је била у Природњачком музеју ( Natural Science Museum), ученици су најпре уживали у разгледању поставки музеја, а затим учествовали у радионици која је подразумевала експерименте са хемијским реакцијама и мерење PH вредности раствора. Једна група је активно учествовала у музеју док је друга група за то време посетила средњу техничку школу „Ион Пилат“ која се налази у непосредној близини музеја. Професори и ђаци школе презентовали су начин израде украсних предмета који настају реконсрукцијом и употребом остатака  материјала, камена, пластике, керамике, као што су вазе, саксије и слични декоративни предмети. Након ових активности упутили су се ка школи домаћина где су наставили са креативним активностима. У дворишту школе су правили су мозаик од остатака керамичких плочица и мермерних комада. Овом приликом показали су креативност и искористили неутошени део материјала, направили мозаике који ће красити ходнике школе. Након ручка су уредили и креирали изложбу у холу школе, која је обухватила све радове које су учесници мобилности правили у својим школама у активностима које су предходиле мобилности и током самих мобилности.Изложба је била конципирана по тематским целинама пројекта:  управљање отпадом, одржива (органска) храна, биодиверзитет, ерегетска ефикасност и одговорна потрошња. Ученици су на завршној мобилности смислили су заједничку,пету, строфу химне пројекта и отпевали целу химну. Овог четвртог дана уприличена је свечана вечера која је и уједно право задовољство и радост за све учеснике. Након вечере свим учесницима су подељени сертификати, а ученици су уживали у забави са својим вршњацима. Петог дана мобилности представљање традиције и обичаја румунског народа приредили су ученици најнижих разреда школе домаћина. Били су одевени у традиционалне народње ношње, и  заједно са учесницима мобилности, ученицима и наставницима, су правили пролећно дрво на које су окачили имена свих ученика који су им дошли у госте. Певали су и играли традиционалне румунске песме и плесове, а такође су учили да броје на српском језику. Домаћини и гости су подједнако уживали у веселој песми малишана.
Боравак и дружење као и целокупна организација допринели су да пројекат буде представљен на најбољи начин и прикаже заједнички труд, рад и залагање. Сви су уживали у срдачној органицацији домаћина, лепом дружењу, квалитетно проведеном времену и стварању нових успомена. Ова мобилност ће бити посебно упамћена јер је последња у оквиру овог пројекта и носи са собом сету јер се дружење ученика из пет земаља завршава, са надом да ће иза свега остати пријатељства која ће трајати дуго.