У периоду од 14.11 – 18.11. 2022. године, ученици и наставници наше школе су учествовали у трећој мобилности у оквиру Еразмус+ пројекта „Tiny Steps for Great Changes“.  Домаћин ове мобилности је била школа Istituto Comprensivo di La Morra у Италији. Поред наше школе и домаћина, у мобилности су учествовали и партнери из Португала, Шпаније и Румуније.  Учесници су били ученици трећег разреда који су чланови тима за овај пројекат: Тешић Маја, Јанковић Урош, Барјактаревић Михајло 3ут, Владисављевић Николина 3е, Јовић Жељана и Бауерс Анастасиа 3фа и наставници Оливера Радисављевић– наставник екологије и Неда Товић – наставник енглеског језика и координатор пројекта.

Тема ове мобилности је била енгергетска ефикасност и уштеда енергије и ученици су кроз различите активности и рад у међународним групама разменили искуства и идеје о начинима уштеде енергије у својим школа.  Сви партнери су првог дана представили активности које су спровели у својој школи пре саме мобилности. Пошто се у саставу партнерске школе налази више мањих школа у околним местима: Бароло, Ла Мора, Монфорте и Новело, првог дана боравка, ученици и наставници су обишли школу у Баролу у ком су и боравили.  У послеподневним часовима је био организован обилазак оближњег града Албе и њеног историјског центра.

Други дан је био посвећен посети  града Торина који је започео обилском и радионицама у Музеју животне срединe „MACA – Museo A come Ambiente“. Ученици су имали две радионице, једна је посвећена различитим темама као што су исхрана, енергија, вода, биљке, а у другој радионици им је приказано, кроз практичне примере и активно учешће како функционише топлотна камера. У послеподневним часовима је организован обилазак Торина и његових најпознатијих знаменитости.

Трећег дана, учесници су прошетали кроз „Шуму мисли“ у оквиру велике винарије Фонтанафреда и упознали се са радом саме винарије и начином прозиводње органског вина на енергетски ефикасан начин. Други део дана су провели у школи у Монфортеу где су у међународним групама осмислили и креирали летке са саветима за уштеду енергије.

Четврти дан је био посвећен посети хидроелектране „Entracque“ која се налази у Вале Гесо у Пиједмонтским планинама . Упознали су се са начином рада, капацитетом и значајем електране.  

Петог дана боравка, обишли су рециклажни центар Bra Servizi, у граду Бра који се бави рециклажом отпада из индустрије. Посетили су музеје бицикала и писаћих машине који се налазе у оквиру центра. Сазнали су како се третирају пластика, дрво и метал који као отпад долазе у центар.

Послеподневне часове су провели у централној школи у Ла Мори, где су у једној од активности правили саксије за цвеће од пластичних флаша, а затим у групама написали и трећу строфу химне пројекта. У вечерњим часовима је организована свечана вечера на којој су се опростили уз музику и плес.

Целокупан боравак и организоване активности су оставиле снажан позитиван утисак на наше ученике и наставнике, учврстили су стара и створили нова пријатељства, понели лепе успомене, нова знања и са нестрпљењем очекујемо да угостимо партнере у овом пројекту у нашој школи у Србији у фебруару 2023. године.