У периоду од 21.9.до 28.9.2022. године Економска школа „9.мај“ из Сремске Митровице имала је част да буде домаћин иностраним ученицима и наставницима поводом четврте мобилности Ерасмус + пројекта. Нашу земљу, град и школу посетило је 35 учесника, наставника и ученика,  овог пројекта из Португалије, Шпаније, Пољске и Румуније. Наставници и ученици наше школе уложили су пуно труда око организације ове мобилности како бисмо и ми оправдали нашу улогу равноправног учесника уз наведене земље у којима су се одржавали претходни сусрети којима смо присуствовали. Свих ових дана породице наших ученика су били гостопримљиви домаћини нашим гостима као и наша школа у којој су се одвијале бројне активности и у којој су се  уз српску заставу вијориле и заставе Шпаније, Румуније, Португалије, Пољске, а ходници и учионице попримили интернационални дух. Директни учесници пројекта су били ученици домаћини: Лединић Никола, Касаповић Ања, Сушић Марија, Костић Светлана, Станар Нина, Вукашиновић Соња, Вујиновић Сара, Чарнић Марија, Анђелковић Тадија, Мркшић Душка, Риђошић Анастасија, Јелић Бојана, Каблар Илијана, Стрниша Маша, Адровић Бењамин, Петковић Давид и Стефановић Огњен.

Наиме, после  свечаног и традиционалног дочека гостију, уз обраћање директора школе Новице Новаковића отпочела је церемонија презентовања школа , градова и земаља из којих су нам наши драги гости стигли, али и наше презентовање као домаћина. То је била заиста фасцинантна и едукативна свечаност на којој су се смењивали шарени слајдови од Балтичког мора преко Кракова  некадашње пољске престонице и садашње Варшаве, уз истицање знаменитих личности попут Марије Кири, Шопена, Николе Коперника,   до чари Медитерана и Пиринејског полуострва и оригиналне  архитектуре  чувеног  Антонија Гаудија са истакнутом барселонском катедралом   Саграда Фамилија па све до свима познатог стадиона Камп Ноу. Слушало се и гледало о Португалу -земљи морепловаца , „Лисабонској причи“, фадо музици, Нобеловцу Сарамагу, фудбалеру Роналду као и суседној црноморској и подунавској   земљи Румунији, Букурешту-„  Паризу истока“, са Краљевском палатом, дворском црквом и бројним другим црквама и очуваним древним фрескама. Неизоставна је била прича и о карпатској Трансилванији са магичном причом о замку Бран,а затим су ученици наше школе презентовали  српске туристичке атрактивности. Првенствено, упознали смо се са Жешовом-Пољска, Барселошом-Португал, Пујем-Румунија и Llica de Vall из околине Барселоне, местима у којима се налазе школе учесника пројекта као и пројектнима активностима њихових школа. Сви презентери наведених земаља добили су срдачне аплаузе уз непрекидно фотографисање како би се успомене овековечиле.

Цвијићев мото да се географија учи ногама, реализовали смо пешачком туром од школе савским кејом до мале цркве Св.Стефана где смо уз таласе реке  од локалног водича чули причу о св.Иринеју и најдужем   балканском  висећем мосту који спаја Срем и Мачву. Затим смо посетили Житни трг па Царску палату где смо се сви на тренутак вратили у доба Римљана, те од римског циркуса ка градском парку и причи о „каменом цвету“, Српском дому, галерији,позоришту, музеју, библиотеци , ТОГ  где смо нашу сирмијумску шетњу употпунили сувенирима и сремским проспектима за трајну успомену овог мултикултуралног едуковања и дружења. Уз наше госте, стазама царског  Сирмијума корачали су и наши ђаци, директор школе Новица Новаковић, координаторке пројекта професорке енглеског језика Неда Товић и Тања Остојић, проф.географије Љиљана Шуман, проф.информатике Александра Ковач и Марија Симовљевић. Наредни дан је проведен у српској престоници где смо поносно нашим гостима показали велелепни храм Св.Саве, музеј нашег изумитеља и научника Николе Тесле у коме је  уз разгледање поставке посвећене животу и раду човека по коме носи назив међународна јединица  за мерење јачине магнетног поља  реализован експеримент са светлећим неонкама који је нарочито остао упечатљив свим присутним ученицима и наставницима. Путања је даље била пешачка до Народне скупштине на тргу Николе Пашића, до Старог и Новог двора као сведочанства дворског комплекса из династије Обреновића и Карађорђевића, до најпознатијих београдских тргова Теразије са хотелом Москва и теразијском чесмом до трга Републике и споменика кнезу Михаилу, испред Народног музеја а надомак Народног позоришта. Наравно, проштрапацирало се Кнез Михаиловом улицом све до Калемегдана, где се непрекидно селфирало ка ушћу наше Саве у Дунав, ка „Победнику“, споменику Захвалности Француској, војним реквизитима испред војног музеја итд.

Ипак, сем културолошких активности, акценат је био на ономе што је у називу нашег пројекта Технолгијa за образовање, алтернативне наставне методе и STEAM (наука, технологија инжењеринг и математика) те је следећа активност била кубизам у математици кроз декорацију хране  и молекуларна гастрономија под менторством професора куварства  Гордане Бућан, Драгана Вуколића , Бранислава Адамовића и проф.историје уметности Тање Мијалчић. После ових активности је време протекло у спортском духу под ментроством проф.Срђана Радовановића- играла се кошарка, стони тенис и др.физичке активности. Све активности су непрекидно пратили координатори пројекта, али велика подршка су нам били свакодневно проф.Стевка Ћакић задужена за укусне кулинарске оброке и проф.угоститељства Алберт Мајор са ученицима угоститељског смера који су били љубазни домаћини на услузи у време школског ручка. Шестог дана Ерасмус + активности су биле посвећене технологијама   Филмора и креирању видео записа и Влог – објављивањевидеа на јутјуб каналу уз подршку професорица информатике и ученика Алексе Дамјановића и Ане Кефер.

Поводом Европског дана језика организована је занимљива ћирилична радионица где су деца и професори гости показали велико интересовање за ћирилично читање и писање. Са пуно ентузијазма су се трудили да шта боље прочитају, напишу и изговоре оно што су проф.енглеског језика Виолета Стојковић и немачког језика Јована Јефтић осмислиле, а остале колеге учесници Ерасмуса подржали и пропратили. Истог дана је реализована и наставничка радионица. Викенд је пројектом по агенди породичан , те су наши домаћини нашим гостима организовли разноврсне садржаје од посете српској светој гори и националном парку -Фрушкој гори са својим манастирима, излетиштима, језерима , али и посетом специјалном резервату природе бари Засавици, посети музеју града, Спомен гробљу, спортској хали итд. док су наставници посетили војвођанску престоницу и Сремске Карловце.

Круна овог пројекта јесте додела сертификата свим учесницима Ерасмус +, увек фотографски забележено , емотивно уз  поносне боје застава. Последњи дан, наши европски гости су радо заиграли и покушали да савладају кораке српског кола које је на УНЕСКО листи светске културне баштине под вођством проф.биологије Оливере Радисављевић и асистенцију ученица Анастасије Бауерс и Марије Маринковић.  Заиграо се Моравац, Ужичко и Влашко коло уз хармонику на којој је свирао у традиционалној ношњи наш ученик Бојан Тодоровић, а није изостало ни учење домаћина националним играма наших гостију. Све ове активности су доказ да је Ерасмус + комплексан пројекат којим се едукујемо не само по питању технологија, већ нестају језичке баријере и поспешује се вокабулар, шире се географски видици, историјска и уметничка сазнања, спортски дух који уз све наведено учвршћује пријатељство и различитости чини јединственим.